wtorek, 12 listopada 2013

TĘCZOWE PLACUSZKI

Jeśli chcesz być piękna i młoda, jedz owoce i warzywa sezonowe. Życie zgodne z cyklem pór roku i korzystanie z ich dobrodziejstw jest przepisem na zdrowe i długie życie. Mimo iż na zewnątrz szaro i pochmurno, to nasza polska jesień jest wyjątkowo bogata w sezonowe specjały.

Począwszy od szanownej dyni, po jędrne kabaczki, cukinie, marchewki na krwiście czerwonym buraku kończąc. Wszystkie te warzywa mają dużo witamin z grupy B i C, dzięki którym jesteśmy odporni na wszelkie wirusy, złe samopoczucie, zmęczenie i brak apetytu!

Dlatego na dobry początek tygodnia ( na szczęście już mamy wtorek) przygotowałam dziś tęczowe placuszki z cukinii, marchewki i buraka. A poza tym to taki znak solidarności ze spaloną wczoraj tęczą!

Potrzebne składniki:

Placuszki z cukinii:
1 cukinia
1 jajko
1 ząbek czosnku
30 g mąki
sól, pieprz

Placuszki z marchwi:
2 marchewki
2 jajka
30 g mąki
2 łyżki bułki tartej (najlepiej razowej)
sól, pieprz i chilli

Placuszki z buraczka:
2 buraki
1 ząbek czosnku
1 jajko
30 g mąki
sól, pieprz

W trzech osobnych naczyniach mieszamy wszystkie składniki na placuszki cukiniowe, marchewkowe i buraczkowe. Smażymy je jednocześnie na małej ilości tłuszczu i piękną tęczę podajemy na talerze.

Smakują wybornie, a przy tym rozweselają szaro-bury dzień. 
Na zakończenie muszę dodać, że największym zaskoczeniem okazały się placuszki z marchewki, które z tego całego zestawu były najpyszniejsze :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz