Na ten przepis wpadłam parę miesięcy temu, ale wykorzystałam go dopiero teraz. Bo nie mieściło mi się w głowie jak może być smaczne połączenie awokado z kakao. Z tych składników miała wyjść paćka, która powinna smakować jak najpyszniejsza nutella. Nie wierzyłam, ale że ostatnio próbuję kuchni wegańskiej, więc przyszedł w końcu czas na ten deser.
Poza tym jesień, zimno, ciemno...na taki depresyjny nastrój najlepsze są słodycze... zdrowe słodycze.
Czekolada z awokado jest przepyszna, a ktoś kto nie wie, że to awokado z kakao, będzie zajadać się tym czekoladowym smakołykiem.
Mój chłopak był przekonany, że rozpuściłam gorzką czekoladę w rondelką i zalalam nią owoce.
Nic bardziej mylnego :)
Potrzebne składniki:
1,5 dojrzałego awokado
3 łyżki gorzkiego kakao, najlepiej z Ghanny
2 łyżki mleka roślinnego- ja dodałam mleczka kokosowego
3 łyżki syropu z agawy/miodu/w najgorszym wypadku cukru
szczypta soli
Wszystko mieszamy blenderem. Kakao pięknie miesza się z awokado i z proszku szybko zamienia się w tłustą masę, którą przekładamy do pucharków, dodajemy owoce jakie chcemy/mamy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Jest pysznie, słodko, zdrowo. A co najważniejsze 100g tej czekoladki ma tylko 200 kcal.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz