Od ponad półtora roku nie jem mięsa. Czasem za nim tęsknie, szczególnie za kotletami mielonymi mojej mamy albo wątróbką z jabłkiem i cebulką. Ale trzymam się, a zamiast dań mięsnych, eksperymentuje i robię "mięsne" dania wegetariańskie.
Jestem w rodzinnym domu u mamy, która doskonale dopasowuje swoje menu pod moje preferencje. Nie da rady zrobić kotletów mielonych z mięsa wieprzowo-wołowego? Nie ma sprawy, zrobimy polski obiad lekko zmodyfikowany. A mianowicie kotlety mielone z jajek i pieczarek. A zamiast ziemniaków, wiosenny kalafior z bułeczką. To do roboty!
Potrzebne składniki
6 szt. jajek ugotowanych na twardo
6 dużych pieczarek surowych
1 jajko surowe
szczypiorek
pieprz, sól
bułka tarta
masło
Jajka i pieczarki siekamy, choć ja ostatnio zakochałam się w blenderze firmy BRAUN, który w dosłownie 10 sek, posiekał wszystko na drobną masę. Dodajemy surowe jajko, sól pieprz i formujemy malutkie kotleciki, które obtaczamy bułką tartą.
Całość smażymy na maśle klarowanym- tu mi mama pomogła.
Kotleciki podajemy z kalafiorem i mamy pyszny polski obiad, który jednak jest trochę inny...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz