Uwielbiam zostawać sama w domu. Wtedy czytam, nadrabiam zaległości filmowe albo pracuje po nocach. Dobrze jest mieć zawsze coś pod ręką do jedzenia. Moją ulubioną przegryzką jest chleb razowy maczany w oliwie, a najlepiej smakowej oliwie, którą można kupić w każdym sklepie.
Ale najlepsza jest wtedy, gdy zrobimy ją sami, według naszych ulubionych smaków. Bo ja uwielbiam czosnkową z domieszką chilli, a mój chłopak paprykową z kminkiem i różowym pieprzem. Wykonanie jest banalnie proste, a smak niewiarygodny!
Potrzebne składniki
0,5 oliwy
5 ząbki czosnku
chilli
różowy pieprz
zioła prowansalskie
kminek
sól
Rozlewamy oliwę do dwóch buteleczek. Do jednej wrzucamy 3 pokrojone ząbki czosnku, papryczkę chilli i sól. Do drugiej dodajemy 2 ząbki czosnku, pieprz różowy, zioła prowansalskie, kminek. Oczywiście możemy dodać składniki wg swojego uznania, choć czosnkowa bije na głowę inne. Wszystko mieszamy. Przykrywamy folią i zostawiamy w ciemnym miejscu na 4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz