niedziela, 2 lutego 2014

PĘCZAK Z CZOSNKIEM, CEBULKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Kasze to podstawa. Są pyszne i bardzo zdrowe. Moją ulubioną kaszą jest pęczak. A z sosem grzybowym i buraczkami to potęga smaku.

Dziś troszkę poeksperymentowałam z pęczakiem i wyszło genialnie smaczne i syte danie.

Potrzebne składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
pół cebuli
garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka kozieradki
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżki oliwy

Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy z dodatkiem soli. Ja uwielbiam kasze al dente, więc nie gotuję jej bardzo długo. Musi być sprężysta i lekko twarda.

Na patelni podsmażamy cebulę z kozieradką i papryką. Dodajemy rozdrobnione orzechy oraz czosnek. Gdy kasza jest już gotowa, przerzucamy ją na patelnie i mieszamy z resztą składników.

Bardzo szybkie i proste dani, a w smaku bajka... I nie tuczy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz